Expertpraktijk met 3 vestigingen in Eindhoven
vergoedingen artrose

Zorgvergoedingen bij knie- en heup artrose

Sinds januari 2018 is fysiotherapeutische zorg bij knie en heup artrose opgenomen in de basisverzekering. Dit vanwege bewezen werkzaamheid van de fysiotherapeutische behandelingen bij deze twee specifieke aandoeningen.

Artrose

Artrose komt vaak voor. Door artrose raakt het gewrichtskraakbeen beschadigd en gaat de kwaliteit achteruit. Het kraakbeen wordt ruw en kan zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor wordt het gewricht minder belastbaar en protesteert het met pijn en/of zwelling. De klachten bij artrose kunnen verschillend zijn. Vaak gehoorde klachten zijn stijfheid en pijn. Klachten kunnen apart of samen met elkaar optreden. Naarmate de artrose zich verder ontwikkelt, neemt de ernst van de klachten vaak toe.

Behandeling

Zoals gezegd is artrose niet te genezen. Maar er kunnen maatregelen getroffen worden waardoor klachten afnemen en je zo min mogelijk wordt beperkt in je activiteiten. Een voorbeeld is behandeling door de fysiotherapeut. Nu fysiotherapeutische zorg bij knie- en heup artrose is opgenomen in de basisverzekering, hoef je niet meer aanvullend verzekerd te zijn voor deze behandelingen.

Voorwaarden

Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden: de vergoeding is voor maximaal 12 behandelingen per jaar en een verwijzing van een (huis)arts is verplicht. Goed om te weten is ook dat deze behandelingen onder het verplicht eigen risico vallen. Start je aan het begin van een kalenderjaar met je behandelingen en heb je nog geen zorgkosten gemaakt? Houd er dan rekening mee dat deze behandelingen eerst vanuit je eigen risico betaald dienen te worden.

Mocht je wel zorgkosten hebben gemaakt en heb je het eigen risico volledig betaald? Dan zijn deze behandelingen als het ware ‘gratis’. En minstens zo belangrijk; je gebruikt geen behandelingen uit je aanvullende verzekering. Een goede oplossing voor de artrose patiënt die niet aanvullend voor fysiotherapie is verzekerd en de vaak oudere patiënt die hoge zorgkosten heeft.

Samenvattend

Mocht je huisarts aan knie- of heup artrose denken dan kan hij of zij je gericht doorverwijzen en wordt deze zorg vergoed vanuit je basisverzekering. De behandelingen gaan dus niet ten koste van de behandelingen in je aanvullende pakket. Ook als je niet aanvullend verzekerd bent, kun je gebruikmaken van deze behandelingen. Behandelingen zijn ‘gratis’ als je het eigen risico volledig hebt betaald.

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via 040 – 2520942 of maak direct een afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *