Expertpraktijk met 3 vestigingen in Eindhoven

Zit je lang achter je beeldscherm? Pas op voor klachten!

Als je veel achter een beeldscherm zit, kunnen er klachten optreden. Natuurlijk door het zitten maar ook omdat je lang naar een scherm kijkt. Klachten ontstaan vaak aan de schouders, nek, armen en ogen.

Doordat je vaak dezelfde (minimale) handelingen achter elkaar doet, kunnen spierspanningsklachten optreden. Dit met name in de nek, armen en schouders. Een tenniselleboog of carpaal tunnel syndroom zijn aandoeningen die hierdoor kunnen ontwikkelen.


Vermoeide ogen

Heb je vaak last van droge of vermoeide ogen? De kans bestaat dat dit door je beeldscherm komt. Je ogen knipperen minimaal als je achter een beeldscherm werkt. Dit kan uiteindelijk zorgen voor vermoeide en droge ogen.


Korte pauzes

Het is wettelijk verplicht om na 2 uur even te pauzeren of ander werk te gaan doen. Werknemers moeten de mogelijkheid krijgen om een oogonderzoek te doen, het toetsenbord en beeldscherm mogen niet aan elkaar vast zitten en de werkplek moet in hoogte verstelbaar zijn.


Hoger risico voor bepaalde beroepen

Tegenwoordig worden bijna overal computers gebruikt. Iedereen die met een computer werkt kan gezondheidsklachten krijgen. Werk jij in de IT, finance of heb je een administratief beroep? Dan zit je van alle beroepen het meest achter een beeldscherm. Ben je 45 of ouder? Ben je een vrouw? Dan kun je sneller klachten ontwikkelen aan je schouders, nek en armen. Vrouwen kunnen ook sneller last van de ogen krijgen wanneer ze lang achter een beeldscherm zitten.

Heb je geen zittend beroep? Ook dan je teveel achter een beeldscherm zitten. Niet alleen de laptop of computer maar ook de televisie kan een rol spelen in het ontwikkelen van klachten. ’s Avonds lekker Netflix kijken? Vooral blijven doen! Wissel dit wel af met een wandeling, sport of het huishouden. Als regel kun je stellen dat je beeldschermgebruik het beste kunt beperken tot maximaal 4 uur per dag. Heb je al last van klachten? Neem contact met ons op via 040 – 252 09 42 of maak direct een afspraak.