Expertpraktijk met 3 vestigingen in Eindhoven

Wat is chronische pijn?

Vandaag is het Internationale Dag van de Fysiotherapie. Deze dag vindt ieder jaar op 8 september plaats en geeft fysiotherapeuten over de hele wereld de gelegenheid om het bewustzijn te vergroten over de bijdrage die ons beroep levert aan het gezond, mobiel en onafhankelijk houden van patiënten.

Dit jaar staat de dag in het thema van chronische pijn en de rol die fysiotherapie kan hebben bij het helpen van mensen met deze aandoening. Maar wat is chronische pijn eigenlijk?


 

Hoe fysiotherapie kan helpen

Fysiotherapie helpt mensen met chronische pijn om vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om klachten onder controle te krijgen, activiteiten op te bouwen en de kwaliteit van leven te verbeteren. In alle richtlijnen wordt oefenen als onderdeel van de behandeling van chronische pijn aanbevolen. Voordelen van oefenen bij chronische pijn zijn o.a:

 • Beweeglijkheid: behouden van beweeglijkheid en mobiliteit
 • Kracht: helpt bij spieropbouw en behoud van kracht
 • Fitheid: belangrijk voor de conditie van hart en bloedvaten
 • Stemming: verbetert stemming en algemeen welbevinden

 

De mythes rondom chronische pijn

Rondom chronische pijn bestaan nogal wat mythes die we graag de wereld uit helpen. Hieronder een aantal onjuiste stellingen over chronische pijn:

 • Een scan laat me de oorzaak van de pijn zien: een röntgenfoto, CT of MRI-scan kan nuttig zijn. Maar discus veroudering, artrose, hernia of scheurtjes zijn ook aanwezig bij mensen zonder pijn en is dus niet altijd de reden voor de pijn.
 • Als het pijn doet, is dat een teken dat ik iets beschadig: de mate van pijn die ervaren wordt, is vaak een slechte maatstaf. Zelfs als een activiteit pijnlijk is, is dit nog geen teken dat het schadelijk is. Een fysiotherapeut kan je helpen met een oefenprogramma om veilig te bewegen.
 • Bukken en tillen maken mijn rugpijn erger: het kan pijnlijk zijn om te bukken of te tillen met rugpijn. Trainen van kracht en beweeglijkheid is belangrijk om beter te bukken en tillen. Er zijn veel soorten oefeningen, inclusief krachttraining, die een grote bijdrage kunnen leveren.
 • Ik moet in bed blijven en rusten: weer gaan bewegen en werken zorgt voor een beter herstel dan bedrust en voorkomt een terugval. Het is veelvuldig onderzocht en nooit aangetoond dat langer dan twee dagen (bed)rust heilzaam is.
 • Sterke pijnstillers helpen mij de pijn te beheersen: medicatie (opioïden) om de pijn te bestrijden, maskeren fysieke problemen en vertragen of belemmeren het herstel. In het ergste geval zijn ze gevaarlijk en zelfs dodelijk.
 • Een operatie is mijn enige kans op verbetering: operaties en medische ingrepen hebben een zeer beperkte rol binnen de behandeling van chronische pijn.
 • Vanwege mijn pijn en beperkingen kan ik niets meer doen: mensen die doemdenken over de betekenis van pijn raken verstrikt in een negatieve cyclus van bewegingsvermijding, pijn en beperkingen. De fysiotherapeut kan je helpen de pijn te begrijpen. Hierbij worden oefeningen gebruikt om deze cirkel te doorbreken en pijn te verminderen.

 

De behandeling van chronische pijn bij Fysiotherapie Gestel

Het pijncentrum van Fysiotherapie Gestel biedt een speciale behandelaanpak aan voor mensen met chronische pijn. Alle behandelaren zijn gespecialiseerd in het behandelen van deze complexe problematiek. Tijd voor verandering? Wij helpen je weer op weg naar een zinvol leven! Neem voor meer informatie contact op via 040-2520942 of maak een afspraak.