fbpx
Expertpraktijk met 3 vestigingen in Eindhoven

Waarom zijn mijn gewrichten zo stijf?

De dagen worden korter en kouder. Is het waar dat je van kou last kunt krijgen van je gewrichten? Heeft oma wel eens gezegd dat ze wist dat er een storm zou komen omdat haar gewrichten pijn deden? Had ze gelijk?

Door welke oorzaken kun je last krijgen van stijve of pijnlijke gewrichten?

1. Je wordt ouder

Naarmate je ouder wordt, begint je kraakbeen – het sponsachtige materiaal dat de uiteinden van je botten beschermt – uit te drogen en te verstijven. Je lichaam maakt ook minder gewrichtsvloeistof aan. Dat is de olie die je gewrichten soepel laat bewegen. Het resultaat: je gewrichten bewegen niet zo soepel als voorheen. Het klinkt een beetje gek, maar het beste om te doen is blijven bewegen. Gewrichtsvloeistof heeft beweging nodig om je gewrichten soepel te houden.

Waarom zijn mijn gewrichten zo stijf_goedemorgen2. Goedemorgen

Als je slaapt, lig je een aantal uren stil. Hierdoor kan de gewrichtsvloeistof zijn werk niet doen. Dat is waarom je wakker wordt met stijve of gezwollen knieën of handen. Probeer overdag meer te bewegen om hier ’s ochtends minder last van te hebben.

3. Artrose

Een gewricht is de plaats waar twee botten samenkomen. Het uiteinde van elk bot is bedekt met een laag kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat de botten niet tegen elkaar kunnen wrijven. Maar kraakbeen kan wegslijten. Als het weg is, raken de botten elkaar en breken er soms kleine stukjes af. Het resultaat is een stijf, gezwollen en pijnlijk gewricht.

4. Artritis

Je immuunsysteem beschermt je tegen bacteriën van buitenaf. Soms valt het immuunsysteem de voering van de gewrichten aan. Artritis heeft waarschijnlijk invloed op pols- of vingergewrichten, maar het kan overal in het lichaam zichtbaar zijn. Het veroorzaakt vaak constante pijn en stijfheid. Soms blijft artritis op de achtergrond en duikt het alleen af en toe op.

5. Het weer slaat omwaarom zijn mijn gewrichten zo stijf_weersverandering_fysiotherapie_gestel

Heeft oma wel eens gezegd dat ze wist dat er een storm zou komen omdat haar gewrichten pijn deden? Ze had gelijk. Artsen weten niet precies waarom, maar gewrichtspijn lijkt erger te worden als het weer verandert. Het komt het meest voor als de luchtdruk daalt. Dat gebeurt vaak vlak voor een storm.

6. Fibromyalgie

Deze chronische aandoening veroorzaakt gewrichts- en spierpijn, samen met slaap-, gemoedstoestand- en geheugenproblemen. Wetenschappers denken dat de hersenen normale pijnsignalen erger maken maar weten nog steeds niet wat de exacte oorzaak is. Fibromyalgie veroorzaakt geen schade aan de gewrichten zoals artritis dat kan doen. Er is ook geen medicijn of genezing voor fibromyalgie. De fysiotherapeut kan je naast een behandeling helpen met oefeningen die je thuis kunt doen.

7. Gewrichtsletsel

De twee meest voorkomende soorten van gewrichtsletsel zijn beide vormen van ontsteking. Ze zijn meestal het gevolg van overmatig gebruik van een gewricht in de tijd:

  • Bursitis raakt de slijmbeurzen, met vocht gevulde zakjes die fungeren als kussens tussen je botten en andere bewegende delen.
  • Tendinitis beïnvloedt de pezen die je spieren verbinden met je botten.

 

Wat kun je zelf doen als je last hebt van stijve of pijnlijke gewrichten?

1. Bewegen

Hoe meer je gewrichten beweegt, hoe kleiner de kans dat ze stijf worden. Een middag tuinieren of een wandeling kunnen helpen. Je versterkt de spieren die je gewrichten ondersteunen, houdt je botten sterk, verbetert je evenwicht en verbrandt calorieën. Begin langzaam, zodat je niet geblesseerd raakt. Neem eerst contact op met je je fysiotherapeut als zelfs lichte oefeningen de stijfheid verergeren.

2. Warmtetherapie

Zijn je gewrichten ’s ochtends extra stijf? Probeer dan een warme douche of neem een bad. Je kunt ook een warmtekussen kopen bij een drogisterij of er zelf maken. Stop een washandje in een diepvrieszakje en leg deze 1 minuut in de magnetron. Wikkel het washandje in een handdoek en laat deze 15-20 minuten op het stijve gebied liggen.

Waarom zijn mijn gewrichten zo stijf_koelen3. Koelen

Koelen vernauwt de bloedvaten waardoor de bloedtoevoer naar het pijnlijke gebied wordt vertraagd en zwelling vermindert. Je kunt een cold pack in de winkel kopen of in plaats daarvan een zak bevroren groenten proberen. Leg het op het gebied, maar gebruik altijd een handdoek om je huid te beschermen. Doe dit niet langer dan 20 minuten.

4. Ga meteen naar de dokter als…

  • je extreme pijn hebt
  • je gewond bent geraakt
  • het gewricht er misvormd uit ziet
  • je het gewricht niet kunt gebruiken
  • er sprake is van plotselinge zwelling

5. Maak een afspraak bij de dokter als…

  • gewrichten zacht of moeilijk te bewegen zijn
  • de huid rood is en warm aanvoelt bij aanraking
  • symptomen langer dan drie dagen aanhouden of meerdere keren per maand voorkomen

De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Gestel kunnen je in bovenstaande gevallen helpen met o.a. behandelingen en oefeningen. Benieuwd naar wat ze voor jou kunnen betekenen? Bel 040- 252 0942 voor een afspraak.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *