Expertpraktijk met 3 vestigingen in Eindhoven

Vier van de vijf jongeren beweegt te weinig

Een groot gedeelte van jongeren op de hele wereld beweegt zo weinig dat het schadelijk is voor hun gezondheid. Dit meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport. Vooral vrouwen moeten volgens het rapport meer bewegen.

De WHO luidt de noodklok en zegt dat directe actie nodig is. “We moeten absoluut meer doen om deze jonge mensen aan het bewegen te krijgen, of we moeten een zeer somber gezondheidsbeeld bij deze jonge mensen accepteren”, zei Leanne Riley, een van de onderzoekers.

Tussen 2001 en 2016 zijn enquêtes uitgevoerd. De gegevens van 1,6 miljoen jongeren tussen de 11 en 17 jaar in 146 landen liggen aan de basis van het rapport. Vier van de vijf voldeden niet aan de aanbeveling van de WHO om tenminste een uur aan lichaamsbeweging te doen, zoals wandelen, spelen, fietsen of sporten in teamverband.

Meer doen

De makers van het rapport vinden de ontwikkeling zorgwekkend. Regelmatige fysieke activiteit biedt een groot aantal gezondheidsvoordelen; van een verbeterde hart- en longfunctie en verminderde obesitas tot een betere cognitieve functie, waardoor leren gemakkelijker wordt. “En dus moeten we meer doen om deze groep actiever te laten worden”, aldus Riley.