Expertpraktijk met 3 vestigingen in Eindhoven

In de fysiotherapie van tegenwoordig is sportrevalidatie uitgegroeid tot een specialisme. Een goede revalidatie en begeleiding naar sporthervatting is niet alleen belangrijk voor de topsporter, maar juist ook voor de amateursporter die in competitief of recreatief verband sport.

Voor een optimaal herstel van een sportblessure moet voldoende tijd genomen worden. Elke blessure kent een min of meer vastliggende biologische genezingstijd. Deze tijd is niet of nauwelijks in te korten, maar door slecht met een blessure om te gaan kan deze tijd wel onnodig langer worden. Als de ergste pijn verdwenen is, wil dat niet zeggen dat het beschadigde weefsel volledig genezen en dus weer volledig belastbaar is. Niets doen is zelden de juiste oplossing. Door enkele weken niet te sporten vanwege een blessure, gaat de fysieke fitheid al snel achteruit, maar ook het weefselherstel van de blessure zal niet optimaal verlopen.

Trainingsvervangende arbeid kan in deze fase heel zinvol zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan aquajoggen en zwemmen, maar ook roeien, fietsen en fitness zijn vaak mogelijk. Daarnaast zijn, in overleg met de sportfysiotherapeut, herstelbevorderende oefeningen mogelijk. Ook het dragen van een tape of een brace kan in sommige gevallen effectief zijn om herhaling van oude gewrichtsblessures te voorkomen.

De sporter kan pas weer volledig meedoen met zijn of haar trainingen wanneer zijn belastbaarheid is toegenomen, ofwel zijn blessure genezen(de) is. Dit is een lastig vast te stellen punt en juist de sportfysiotherapeut is bij uitstek de persoon om je hierin te adviseren en te begeleiden zodat de kans op recidivering (= herhaling) van je blessure geminimaliseerd wordt.
Een sporter is echter pas weer volledig wedstrijdgeschikt als hij zowel fysiek als mentaal volledig fit is!

De rol van de sportfysiotherapeut binnen de sportrevalidatie:

  • Analyseren, onderzoeken en behandelen van de geblesseerde of overtrainde sporter
  • Advisering om het herstelproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen en blessures in de toekomst te voorkomen
  • Eventueel advies geven in de keuze van sport, beste aanpak, materialen, kleding en schoeisel
  • Het geven van sportmedische begeleiding bij trainingsprogramma's en prestatieverbetering

Bij Fysiotherapie Gestel word je tijdens je sportrevalidatieproces begeleid en behandeld door sportfysiotherapeuten en manueeltherapeuten die expert zijn in het behandelen van sportblessures. Vanaf het moment dat je geblesseerd raakt tot de sporthervatting op het oude / gewenste niveau. Mogelijk zelfs op een hoger niveau dan voorheen, afhankelijk van de mate van herstel en de wensen van jou als sporter. Het doel is altijd om klachtenvrij te kunnen bewegen / sporten binnen de kortst mogelijk periode en wij zullen dan ook steeds kijken naar dat wat bereikbaar is binnen de mogelijkheden én de doelen van jezelf. Door de samenwerking met o.a. podotherapeuten, huisartsen en specialisten (orthopeden en sportartsen), zijn wij instaat om een op maat gesneden revalidatie aan te bieden.

Een extra aanvulling op je sportrevalidatieproces is de mogelijkheid om advies te krijgen over voeding en gezondheid in relatie tot jouw sport door ons samenwerkingsverband met FOOD & YOU.
Wil je een afspraak maken voor sportmassage, dan is ook dat mogelijk bij een van onze sportmasseurs.

We hebben ervaring in het begeleiden van professionele atleten en olympische sporters tot aan de enthousiaste deelnemer aan de marathon van Eindhoven of F-jes van de lokale voetbalvereniging. Onze expertise wordt onder andere nog eens bevestigd door onze actieve deelname aan SportMàx, Olympisch netwerk, Topsport Brabant, begeleiding van de Nederlandse Watersportbond / Kano slalom en vlakwater en de behandeling van diverse top- en suptopsporters.