Expertpraktijk met 3 vestigingen in Eindhoven

Oedeem (spreek uit eudeem) is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Dit kan meerdere oorzaken hebben maar het gevolg is steeds hetzelfde: een arm, been, het gelaat of de romp van het lichaam wordt dikker omdat het vocht niet weg kan.
Het doel van oedeemtherapie is vooral gericht op het zo veel mogelijk verminderen of volledig opheffen van het oedeem en op het voorkomen van toename van het oedeem. Hierdoor zullen de bewegingsmogelijkheden van uw arm of been vergroot worden of in ieder geval behouden blijven.

Er zijn verschillende soorten oedeem (lymfoedeem, veneus oedeem of lipoedeem) waardoor de behandeling van oedeem mede daardoor bepaald wordt. Het is niet altijd even gemakkelijk om oedeem in een bepaalde categorie in te delen. Er zijn vele mengvormen bekend.

De behandeling bestaat vaak ook uit een combinatie van verschillende therapieonderdelen zoals manuele lymfdrainage, compressietherapie, lymftaping, oefentherapie en/of ademtherapie. Naast deze verschillende therapieonderdelen zijn adviezen en voorlichting ook van groot belang. De oedeemtherapeut bekijkt per patiënt welke aanpak het beste is om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen en te behouden.

De oedeemtherapeut is dus een fysiotherapeut-specialist die extra expertise heeft met betrekking tot abnormale vochtophoping in uw lichaam.
De oedeemtherapeut heeft na de opleiding Fysiotherapie een erkende opleiding Therapeutische (manuele) lymfdrainage en oedeemtherapie gevolgd. Alleen dan volgt registratie in het aantekeningenregister Oedeemtherapie van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR). Door de gespecialiseerde opleiding is de oedeemtherapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw oedeem te beoordelen en daar een passend behandelplan bij op te stellen