Expertpraktijk met 3 vestigingen in Eindhoven

In uw voet zitten 26 botten en botjes en allerlei banden, spieren en pezen die samenwerken. Soms kunnen voetklachten beginnen vanwege een acuut letsel zoals een ongewone inspanning of een langdurige overbelasting waarbij de botten of pees of spier niet sterk genoeg zijn voor de belasting die erop wordt geplaatst. Voorkomende voetklachten zijn planetaire fasciitis (irritatie van het weefsel van de voetzool), ontstoken vetkussen van de voetzool, irritatie in een voetzenuw, overbelasting fracturen (botbreuken), slijmbeursontsteking, voetbandverrekking in de middenvoet, spier tendinopathie of tendinitis (peesontsteking) of resterende stijfheid na een herstelde gebroken bot in uw voet. In een paar gevallen kunnen voetklachten ook ontstaan vanwege artrose, reuma of complicaties na een botbreuk zoals dystrofie. Bekende oorzaken van voetklachten zijn: Ontoereikend voorbereid zijn op uw sportactiviteiten of andere activiteiten zoals dansen.Geen ''warm-up"/''cool-down'' doen voor/na uw sportactiviteiten.Een plotselinge, grote verhoging van de trainingsintensiteit of –omvang, bepaalde trainingsvormen, zoals springen en heuveltrainingen zijn berucht.Te snel na een blessure herbeginnen met sport of doorgaan met trainen tijdens een geblesseerde periode.Vormafwijkingen van de voet, zoals platvoet (pes planus), holvoet (pes cavus), een hallux valgus (standafwijking van de grote teen), kunnen uw risico op bepaalde voetklachten verhogen.

Uw gespecialiseerde fysiotherapeut(e) kan eerst uw blessure beoordelen. De behandeling is afhankelijk van de blessure, de aard van de blessure (acuut of chronisch), de oorzaak van de blessure zoals een biomechanische afwijking, stijve gewrichten, strakke of zwakke spieren.

Uw fysiotherapeut(e) zal u begeleiden tijdens een specifiek oefenprogramma om bepaalde spieren te rekken of te verstevigen. Bij bepaalde voetblessures is gewrichtmobilisatie, gewrichtsmanipulatie, spier of fascia massage nodig om de beweeglijkheid te herstellen. Na een voetblessure is uw evenwicht en coördinatie soms verminderd, als dit het geval is, zal uw fysiotherapeut(e) u adviseren over het noodzakelijke programma, de geschikte schoenen en gerichte sportactiviteiten aan te raden. Soms zal uw fysiotherapeut(e) uw voet tapen bij een acute fase om de druk op de spieren en pezen te verminderen of uw fysiotherapeut(e) zal u aanraden naar een podotherapeut(e) te gaan voor steuninlays voor uw schoenen.