Expertpraktijk met 3 vestigingen in Eindhoven
Openingstijden
Ma t/m Vr: 08:00 t/m 18:00 | Za t/m 12:30

Kaakklachten (of CMD of TMD of Orofaciale klachten) zijn klachten in en rondom het kaakgewricht. Helaas zijn die klachten niet altijd als zodanig herkenbaar.


de behandeling van kaakklachten bij Fysiotherapie Gestel

Vaakgehoorde (kaak)klachten

Veelal klagen mensen over onbegrepen en slecht behandelbare oorpijnen, kies- en tandpijn, hoofdpijnen en klachten in het aangezicht. Maar we horen ook vaak over:

pijn in de kauwspieren (wang en slaapregio) of kaakgewricht (nét voor het oor)
Beperkingen in het openen van de mond
Oorsuizen
Druk op het oor
Halsklachten
Duizeligheid
Oogpijn / Druk op het oog
Slikproblemen en geluiden (knappen of knisperen)

Hoe ontstaan kaakklachten?

De klachten kunnen sluimerend en spontaan ontstaan en ontwikkelen maar ook van het ene op het andere moment ontstaan. Soms na een overbelasting (denk aan het stokbrood op de vakantie in Frankrijk) en soms na een trauma (een val of klap op de kaak, soms na een uitgebreide tandarts behandeling ). Soms na een (kaak) operatie. Soms kan de aanleiding ook niet meer achterhaald worden.
 

De behandeling van kaakklachten bij Fysiotherapie Gestel

Na eerst uw klachten in een vraaggesprek goed in kaart te hebben gebracht worden een aantal metingen en testen aan uw kaak gedaan. Daarna wordt met u een behandelplan opgesteld waarin gekeken kan worden of de kaakbewegingen gemobiliseerd moeten worden of juist de spieren ontspannen. Of een combinatie daarvan.

In een aantal situaties wordt de tandarts of kaakchirurg gevraagd om te ondersteunen met bijvoorbeeld het aanmeten van een splint of opbeetplaat. Dit is een kunststof plaatje dat 's nachts en soms ook dag en nacht gedragen wordt om eventueel bruxeren te verminderen.

Er zijn maar enkele therapeuten in de regio die zich in deze problematiek gespecialiseerd hebben, waaronder een 3-tal bij Fysiotherapie Gestel. Daarnaast hebben we intensieve contacten met de kaakchirurgen en Centra Bijzondere Tandheelkunde in de regio én de tandartsen (welke dikwijls als eerste van uw kaakklachten horen).