Expertpraktijk met 3 vestigingen in Eindhoven
Openingstijden
Ma t/m Vr: 08:00 t/m 18:00 | Za t/m 12:30

Dry Needling is een behandelmethode die door de fysiotherapeut wordt ingezet. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale techniek waarbij met een dunne, ‘droge’ naald er in een spier geprikt wordt om deze te laten ontspannen.

Het gebruikte naaldje is vergelijkbaar met een acupunctuurnaald. Dry Needling is vaak onderdeel van een groter behandelplan. De fysiotherapeut zet het vooral in om pijn te verlichten en je makkelijker te laten bewegen.


Wanneer wordt Dry Needling ingezet?

Door lichamelijke overbelasting van spieren kunnen er triggerpoints (spierknopen) ontstaan. Deze overbelasting kan veroorzaakt worden door:

Een verkeerde houding
Blessure of ongeval
Beenlengteverschil
Herhaaldelijk dezelfde beweging maken
Langdurige overbelasting van arm, schouder en/of nek, zoals bij gebruik van een computer
Voetproblemen zoals platvoeten
Psychische klachten door verhoogde werkdruk, stress, opkroppen van gevoelens

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn verhardingen in een spier die langdurige pijnklachten kunnen geven. Deze verhardingen kunnen in elke spier ontstaan. Een triggerpoint heeft ook een uitstralingsgebied. Dit betekent dat het triggerpoint op een andere plek klachten kan geven.

Naast pijn zijn er nog andere klachten die een triggerpoint kan veroorzaken. Stijfheid en krachtverlies zijn klachten die we ook vaak horen.

Dry Needling bij Fysiotherapie Gestel

De fysiotherapeut zal eerst willen weten wat je klacht is en hoe deze is ontstaan. Hij of zij kan dan op zoek gaan naar de verhardingen die je klachten veroorzaken.

Vervolgens wordt een dun naaldje in een triggerpoint geprikt. De spier spant zich hierdoor soms even plotseling aan. Dit kan wat gevoelig zijn. Daarna ontspant de spier. Het is de bedoeling dat de lokale verharding in de spier hierdoor verdwijnt. Als je langer met klachten rondloopt, bestaat de kans dat de triggerpoints in meerdere spieren te vinden zijn. Het kan dan ook nodig zijn om meerdere triggerpoints in één behandeling aan te pakken.

Het inbrengen van het naaldje is bijna niet voelbaar. Op het moment dat het triggerpoint aangeprikt wordt, kan dit soms wel gevoelig zijn. Sommigen patiënten beschrijven dit gevoel als kramp of een schokje.

Na het prikken is er meestal direct verbetering merkbaar. Soms kan een wat beurs gevoel ontstaan na de behandeling. Blijf vooral in beweging. Hierdoor trekt het beurse gevoel snel weg.

In de meeste gevallen zijn er maar enkele dry needling behandelingen nodig om je klachten te verhelpen. Het is natuurlijk wel aan te raden om met de juiste oefeningen te voorkomen dat klachten weer terugkomen.

Meer informatie: https://www.dryneedling.nl/pages/informatie-voor-patienten.php